Sos szczypiorkowy

    Sos szczypiorkowy

    4polubienia
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, jajek na twardo oraz mięsa rosołowego. Można go urozmaicić dodając rzodkiewkę.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 żółtko ugotowane na twardo
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka octu
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • garść posiekanego szczypiorku
    • kilka rzodkiewek (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Ugotowane żółtko utrzeć na jednolitą masę z 1/2 łyżeczki soli, łyżeczką cukru i łyżeczką octu.
    2. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać szczypiorek. Rzodkiewkę posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
    3. Można też dodać posiekane białko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis