Sos musztardowy

    Sos musztardowy

    4polubienia
    10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty do przygotowania sos, który jest doskonałym dodatkiem do mięs i śledzi. Smaczny i domowy. Warto spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 żółtko z jajka ugotowanego na twardo
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżeczki musztardy stołowej
    • 1 łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
    • 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany
    • 1/2 ogórka małosolnego lub korniszona

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Żółtko utrzeć na jednolitą masę z 1/2 łyżeczki soli i łyżeczką cukru.
    2. Dodać musztardę, dobrze wymieszać. Można też dodać łyżeczkę oliwy.
    3. Gdy masa jest jednolita, rozprowadzić ją z 2-3 łyżeczkami kwaśnej śmietany.
    4. Ogórek i białko drobno posiekać i dodać do sosu, wymieszać i podawać do mięs lub ryb.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis