Śledzie z jabłkami w sosie musztardowym

    Śledzie z jabłkami w sosie musztardowym

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Potrzebujesz nowej inspiracji na "śledzika"? Spróbuj tę sałatkę z dodatkiem jabłka i ogórków, posypaną kaparami w sosie musztardowo-majonezowym. Smakuje pysznie z ziemniakami!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 śledzi matiasów
    • 1 cebula
    • 2 czerwone jabłka
    • sok z cytryny
    • 3 ogórki konserwowe
    • 2 łyżki kaparów
    • Sos
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • szczypta curry
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Śledzie opłukać, odsączyć i pokroić na kawałki.
    2. Cebulę obrać, umyć i pokroić w krążki. Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
    3. Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny.
    4. Śledzie ułożyć na półmisku. Obłożyć jabłkami i cebulą. Posypać kaparami i pokrojonym ogórkiem. Polać sosem i podawać.

    sposób podawania

    W innej wersji jabłka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem z kaparami i cebulą obłożyć śledzie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis