Buraczki z cukinią i cebulą

    Buraczki z cukinią i cebulą

    9polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 36 osób

    Pyszna sałatka zapakowana do słoika i przechowana na zimę. Starte buraki, cukinia i cebula w zalewie octowej.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 300 ml

    • 1 kg buraków
    • 1 cukinia
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 6 ziaren pieprzu
    • Zalewa
    • 1,5 łyżki soli
    • 6 łyżek cukru
    • 3/4 szklanki octu
    • 1/2 litra wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Buraki umyć i gotować przez 30 minut. Odcedzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
    2. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przelać wrzątkiem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
    3. Warzywa wymieszać, posypać pieprzem i włożyć do słoików. Lekko ucisnąć.
    4. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącą zalać sałatkę.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis