Śledzie po wiejsku

  • 6polubień
  • 3dni35min.

Wiejski sposób na śledzie, czyli w octowej zalewie z dodatkiem marchewki, cebuli i koniecznie kiszonego ogórka!

Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 500 g śledzi
  • 1 szklanka mleka
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • Zalewa
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +3dni odstawienie  ›  Gotowe w: 3dni35min. 

  1. Śledzie namoczyć na noc, obrać ze skórki i ości. Namoczyć jeszcze raz, tym razem w mleku i odstawić na godzinę.
  2. Wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 2 cm kawałki.
  3. Marchewkę i ogórki zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z olejem i dodać kawałki śledzi. Odstawić.
  4. Składniki na zalewę zagotować.
  5. Warzywa ze śledziami nakładać do słoików i zalewać zalewą. Zakręcić i wstawić do lodówki na 2 dni.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

elfra.2006
autor:
1

Super,ale za duża porcja octu! Połowa z tego + sok z połówki cytryny - 11 gru 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie