Śledzie po wiejsku

    Śledzie po wiejsku

    10polubień
    3dni35min.


    Zrobione przez 11 osób

    Wiejski sposób na śledzie, czyli w octowej zalewie z dodatkiem marchewki, cebuli i koniecznie kiszonego ogórka!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g śledzi
    • 1 szklanka mleka
    • 2 marchewki
    • 2 ogórki kiszone
    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki oleju
    • Zalewa
    • 3/4 szklanki wody
    • 1/2 szklanki octu 10%
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 2 ziarenka pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +3dni odstawienie  ›  Gotowe w: 3dni35min. 

    1. Śledzie namoczyć na noc, obrać ze skórki i ości. Namoczyć jeszcze raz, tym razem w mleku i odstawić na godzinę.
    2. Wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 2 cm kawałki.
    3. Marchewkę i ogórki zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z olejem i dodać kawałki śledzi. Odstawić.
    4. Składniki na zalewę zagotować.
    5. Warzywa ze śledziami nakładać do słoików i zalewać zalewą. Zakręcić i wstawić do lodówki na 2 dni.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    Super,ale za duża porcja octu! Połowa z tego + sok z połówki cytryny - 11 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis