Kaczka w sosie ananasowym

    Kaczka w sosie ananasowym

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Świąteczna propozycja na obiad. Soczysta kaczka upieczona w czerwonym winie z ananasami i pomarańczą. Mniam!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 młoda kaczka (około 1,5 kg)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki soku anansowego
    • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pomarańcza
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 400 g świeżego ananasa, drobno pokrojonego
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Kaczkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na 4 części i posmarować oliwą.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Sok ananasowy wymieszać z winem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Kaczkę przełożyć do brytfanki i polać sosem.
    4. Piec przez około 90 minut, od czasu do czasu polewając sosem.
    5. Z pomarańczy wycisnąć sok i otrzeć skórkę. Kaczkę przełożyć na półmisek ale wciąż trzymać w wyłączonym, ciepłym piekarniku.
    6. Z sosu pieczeniowego zebrać tłuszcz, a resztę przecedzić i zlać do rondelka. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką i dodać do sosu. Dobrze wymieszać i zagotować, dodać skórkę pomarańczową i ananasa, podgrzewać jeszcze przez kilka minut. Doprawić pieprzem. Polać kaczkę sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis