Zupa krewetkowa

    Zupa krewetkowa

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwielbiam tę zupę - najlepsza na chłodniejsze dni, bo fantastycznie rozgrzewa. Z dodatkiem koniaku i sherry. Można całość zmiksować na krem, albo część krewetek zostawić niech sobie w zupie pływają!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 600 g krewetek
    • 3,5 szklanki wywaru rybnego
    • 6 pieczarek
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 por
    • 4 ząbki czosnku
    • 50 ml koniaku
    • 40 ml sherry
    • 4 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    • sól i pieprz do smaku
    • tymianek lub pietruszka do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Krewetki obrać, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    2. Pancerzyki wrzucić do garnka, zalać wywarem i gotować przez 20 minut. Przecedzić.
    3. Pieczarki, pora i czosnek pokroić w plasterki.
    4. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć kolejno dodając czosnek, pieczarki i pora, cały czas mieszając. Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać koniak, sherry i przecedzony wywar, wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Odstawić aby lekko przestygło, a następnie zmiksować w blenderze.
    5. Na patelni zrobić zasmażkę: roztopić masło i wymieszać z mąką, dodać przecier pomidorowy i dobrze rozprowadzić, żeby nie było grudek.
    6. Dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i solą. Przed podaniem posypać ziołami.

    zamiennik

    Zamiast krewetek można dodać mięso kraba - zupa jest równie pyszna.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis