Korniszony marynowane

    Korniszony marynowane

    2polubienia
    5dni30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sezon na ogórki nie może się obejść bez wykorzystania tego przepisu! Korniszony wychodzą po prostu wyśmienite!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 300 ml

    • 1 kg malutkich ogórków
    • 100 g soli
    • 1 litr octu 10%
    • baldachimy kopru
    • 3 łyżki cukru
    • pieprz
    • ziele angielskie
    • liście laurowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +5dni marynowanie  ›  Gotowe w: 5dni30min. 

    1. Ogórki umyć i zalać zimną solanką przygotowaną z 1 litra wody i 100 g soli. Odstawić na dobę.
    2. Następnego dnia zagotować litr wody z 1 szklanką octu. Ogórki odcedzić z solanki i zalać gorącą wodą z octem. Odstawić na dobę.
    3. Trzeciego dnia zlać ocet, dodać do niego 1/3 szklanki świeżego octu i zagotować. Przestudzić i ponownie zalać ogórki. Odstawić na dobę.
    4. Czwartego dnia ogórki wkładać do wyparzonych słoików, przekładając koprem.
    5. Zagotować 1/2 litra wody i 1/2 litra octu z przyprawami i cukrem. Odstawić do przestudzenia.
    6. Ogórki zalać zalewą, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis