Piernik z cukinią

    Piernik z cukinią

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To ciasto jest wielofunkcyjne - może robić za chlebek trochę na słodko, trochę z korzennym aromatem, piernik - jeśli dodamy więcej bakalii, albo po prostu jako ciasto, ozdobione polewą czekoladową.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta mielonych goździków
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1,5 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę lekko natłuścić i wysypać bułką tartą.
    2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej i dalej miksować.
    3. Mąkę przesiać z sodą i przyprawami. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać cukinię i orzechy i wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły.
    4. Ciasto przełożyć do foremki. Piec przez godzinę. Sprawdzić wykałaczką czy jest gotowe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis