Marynowany czosnek

    (1)
    50 min

    Jeśli jeszcze nie próbowaliscie marynować czosnku, to teraz nadarza się okazja! Mój przepis jest prosty, a taki czosnek jest pysznym dodatkiem do dań, kanapek i sałatek.


    Zrobione przez 17 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 10 małych słoiczków

    • 1/2 kg czosnku
    • garść gorczycy
    • Zalewa
    • 1 szklanka wody
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 1/2 szklanki octu winnego
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Czosnek obrać i sparzyć wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Wkładać do wyparzonych słoików, dodając kilka ziaren gorczycy.
    2. Szklankę wody zagotować z ziarenkami pieprzu i ziela. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Przecedzić.
    3. Przecedzonym płynem zalewać czosnek w słoiczkach.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    AleksandraBartczak
    3

    Dobry przepis, ale na pewno nie wychodzi 10 słoików z tej porcji co jest podana tylko mniej  -  11 wrz 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis