Marynowany czosnek

Jeśli jeszcze nie próbowaliscie marynować czosnku, to teraz nadarza się okazja! Mój przepis jest prosty, a taki czosnek jest pysznym dodatkiem do dań, kanapek i sałatek.

Składniki

ilość sztuk: 10 małych słoiczków

  • 1/2 kg czosnku
  • garść gorczycy
  • Zalewa
  • 1 szklanka wody
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Czosnek obrać i sparzyć wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Wkładać do wyparzonych słoików, dodając kilka ziaren gorczycy.
  2. Szklankę wody zagotować z ziarenkami pieprzu i ziela. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Przecedzić.
  3. Przecedzonym płynem zalewać czosnek w słoiczkach.
  4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie