Ogórki konserwowe

    Ogórki konserwowe

    7polubień
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Najlepiej użyć do tego przepisu niezbyt duże ogórki i ciasno układać je w słoikach przekładając przyprawami. Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki

    • 1 kg ogórków
    • Do każdego słoika
    • gałązka świeżego kopru
    • liście i korzeń chrzanu
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 6 ziarenek gorczycy
    • 1 liść laurowy
    • 1 ząbek czosnku
    • Zalewa
    • 5 szklanek wody
    • 1 szklanka octu 6%
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ogórki umyć, odsączyć i ciasno układać w słoikach, przekładając przyprawami.
    2. Składniki na zalewę zagotować i zalać ogórki do 3 cm poniżej brzegów słoika.
    3. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis