Ogórki kwaszone

    Ogórki kwaszone

    (1)
    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 25 osób

    Prosty, tradycyjny sposób na kiszenie ogórków. Lubię je przygotować a potem mieć gotowe do sałatek i dań obiadowych.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki

    • 1 kg ogórków
    • Do każdego słoika
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 4 ziarenka gorczycy
    • 1-2 słupki (ok 2 cm) chrzanu
    • 2-3 ząbki czosnku
    • kilka gałązek kopru
    • 1 liść laurowy
    • Zalewa
    • 1 l wody
    • 1 łyżka soli
    • 1 szczypta cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Do słoików wkładać ciasno ogórki, układając je pionowo. Dodać wszystkie przyprawy.
    2. Składniki na zalewę zagotować i wlewać do słoików tak, aby ogórki były całkowicie przykryte.
    3. Słoiki zakręcić i odstawić na dobę, a nastepnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    Agnese
    autor:
    3

    -  -  18 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis