Sałatka z zielonych pomidorów

    Sałatka z zielonych pomidorów

    5polubień
    1dzień50min.


    Zrobione przez 10 osób

    Smaczny sposób na przetwory z zielonych pomidorów. Pomidory z dodatkiem papryki i cebuli, w zalewie octowej z przyprawami.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki 0,3 l

    • 1 kg zielonych pomidorów
    • 1 czerwona papryka
    • 3 cebule
    • sól
    • Zalewa
    • 1 szklanka octu winnego
    • 150 g cukru
    • 1/4 szklanki soli
    • 5 goździków
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 5 ziaren pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • 1/4 łyżeczki estragonu
    • 1/2 łyżeczki gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień50min. 

    1. Warzywa pokroić, posolić i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
    2. Warzywa odcisnąć. 1/4 szklanki soku wymieszać z 1/4 szklanki wody, octem i pozostałymi składnikami na zalewę. Zagotować.
    3. Warzywa układać w słoikach. Zalać wrzącą zalewą.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis