Piersi z kaczki w kurkach

    Piersi z kaczki w kurkach

    2polubienia
    2godz.55min.


    Zrobione przez 7 osób

    Bardzo pyszne i wykwintne danie. Soczysta pieczona kaczka w duszonych kurkach. Najlepiej podawać ze świeżym zielonym warzywem - fasolką, brukselką lub cukinią...

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g piersi z kaczki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • sól do smaku
    • 1/2 szklanki białego wina
    • Sos z kurek
    • 300 g kurek
    • 2 łyżki masła
    • 1 mała cebula
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce oliwę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszaniną natrzeć mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
    3. Piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec przez 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
    4. Kurki umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać.
    5. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać kurki i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Podlać 1/2 szklanki wody, dodać sól i pieprz, dusić przez 15 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą.
    6. Upieczone mięso przełożyć na talerz, a na wierzch nałożyć kurki.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis