Piersi z kaczki w kurkach

Bardzo pyszne i wykwintne danie. Soczysta pieczona kaczka w duszonych kurkach. Najlepiej podawać ze świeżym zielonym warzywem - fasolką, brukselką lub cukinią...

Bogusia Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 600 g piersi z kaczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • Sos z kurek
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

  1. Piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce oliwę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszaniną natrzeć mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
  3. Piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec przez 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
  4. Kurki umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać.
  5. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, dodać kurki i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Podlać 1/2 szklanki wody, dodać sól i pieprz, dusić przez 15 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą.
  6. Upieczone mięso przełożyć na talerz, a na wierzch nałożyć kurki.

Jak to zrobić?

Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie