Liście winogron w solance

    Liście winogron w solance

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Dobry sposób na przygotowanie liści winogron, które później można używać do zawijania małych gołąbków z mięsnym lub dowolnym farszem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik

    • 60 dużych liści winogron
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Liście winogron umyć, odsączyć, odciąć ogonki. Podzielić na 6 części układając stosiki.
    2. Wyparzyć słoik. Każdą kupkę liści zwinąć w ciasny rulonik. Ułożyć pionowo w słoiku.
    3. Zagotować 1/2 litra wody z solą. Zalać liście tak, aby były przykryte. Słoik lekko zakręcić i wstawić do garnka z gorącą wodą i gotować przez około 15 minut. Słoik wyjąć i dokręcić zakrętkę. Odstawić do przestygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis