Pierogi z kaszą gryczaną

    Pierogi z kaszą gryczaną

    3polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten wyjątkowy przepis znalazłam w szufladzie u cioci. Pierogi z kaszą, wędzonym boczkiem i suszonymi śliwkami smażone na patelni, a nie gotowane. Koniecznie spróbuj!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 5 jajek
    • 2 łyżki oleju
    • Farsz
    • 200 g kaszy gryczanej
    • 150 g boczku wędzonego
    • 100 g suszonych śliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka majeranku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Mąkę wymieszać z jajkami i olejem. Zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Można dodać łyżkę wody gdyby było zbyt twarde. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie na miękko.
    3. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na suchej patelni. Śliwki drobno pokroić i dodać do boczku. Dodać ugotowaną kaszę, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajka i majeranek, i dobrze wymieszać, aby farsz był jednolitą masą.
    4. Ciasto cienko rozwałkować, wykrajać krążki (najlepiej od literatki lub szklanki). Na każdy nakładać łyżkę farszu i sklejać boki.
    5. Na dużej patelni rozgrzać grubą warstwę oleju, wkładać partiami pierożki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis