Pikantna zupa pasternakowa

    Pikantna zupa pasternakowa

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 167 osób

    Pyszna, prosta zupa, nie za ostra, doskonała na początek zimowego obiadu. Pikantny smak wspaniale współgra ze słodyczą pasternaku. Podawać z chrupiącym białym chlebem i masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 1 średnia cebula, posiekana
    • 450 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2 łyżeczki curry
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 770 ml wrzątku
    • 120 ml śmietany tortowej
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 1 szczypta czerwonej papryki w płatkach lub w proszku do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu roztopić masło. Cebulę zeszklić na maśle do miękkości (około 5 minut). Dodać pasternak, czosnek i curry, i smażyć przez kilka minut, aby uwolniły się aromaty. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzącej wodzie, wlać do garnka. Mieszać, aby usunąć wszystkie cząstki warzyw z dna garnka. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, lub do momentu gdy pasternak będzie miękki i będzie się łatwo dzielił pod drewnianą łyżką.
    2. Zdjąć garnek z ognia, a następnie zmiksować zupę ręcznym mikserem lub blenderem. Wmieszać śmietanę i podgrzać całość. Nie gotować. Doprawić solą i pieprzem i udekorować papryką w płatkach lub w proszku.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis