Pikantna zupa pasternakowa

    (190)

    Pyszna, prosta zupa, nie za ostra, doskonała na początek zimowego obiadu. Pikantny smak wspaniale współgra ze słodyczą pasternaku. Podawać z chrupiącym białym chlebem i masłem.


    Zrobione przez 170 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki masła
    • 1 średnia cebula, posiekana
    • 450 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2 łyżeczki curry
    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 770 ml wrzątku
    • 120 ml śmietany tortowej
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 1 szczypta czerwonej papryki w płatkach lub w proszku do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu roztopić masło. Cebulę zeszklić na maśle do miękkości (około 5 minut). Dodać pasternak, czosnek i curry, i smażyć przez kilka minut, aby uwolniły się aromaty. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzącej wodzie, wlać do garnka. Mieszać, aby usunąć wszystkie cząstki warzyw z dna garnka. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, lub do momentu gdy pasternak będzie miękki i będzie się łatwo dzielił pod drewnianą łyżką.
    2. Zdjąć garnek z ognia, a następnie zmiksować zupę ręcznym mikserem lub blenderem. Wmieszać śmietanę i podgrzać całość. Nie gotować. Doprawić solą i pieprzem i udekorować papryką w płatkach lub w proszku.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (190)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis