Marynowana sałatka z ogórków

    Marynowana sałatka z ogórków

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 39 osób

    Bardzo lubię ten przepis na ogórki, choć jest mniej tradycyjny. Cebula, czosnek, chrzan, gorczyca, a na dodatek ostra czerwona papryka.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików 0,3 l

    • 750 g ogórków
    • 250 g cebuli
    • kilka ząbków czosnku
    • korzeń chrzanu
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • kilka ziarenek pieprzu
    • garść gorczycy
    • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    • Zalewa
    • 4 szklanki (może być 3,5) wody
    • 2/3 szklanki octu 10%
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Ogórki obrać pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut.
    2. Cebulę pokroić w plasterki i sparzyć wrzątkiem.
    3. Do słoików nakładać ogórki, cebulę i przyprawy.
    4. Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewać ogórki.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 25 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis