Przecier pomidorowy

    Przecier pomidorowy

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego przecieru z pomidorów, to koniecznie przygotujcie go sobie teraz, kiedy sezon na pomidory wciąż trwa!

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików po 300 ml

    • 1 kg pomidorów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Dojrzałe i zdrowe pomidory umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając co jakiś czas, aż się rozgotują.
    2. Przetrzeć przez sito, przelać do słoiczków.
    3. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 25 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis