Marynowane zielone pomidory

    (1)
    40 min

    Wyglądają niepozornie ale są bardzo smakowite i będą świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek i na przystawkę.


    Zrobione przez 10 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki

    • 1 kg zielonych pomidorów
    • 2 główki czosnku
    • 2,5 szklanki wody
    • 1 szklanka octu
    • 1 łyżeczka chili
    • cukier, sól, pieprz do smaku
    • 8 łyżek oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pomidory umyć i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać.
    2. Wodę zagotować i wymieszać z octem. Dodać chili, sól, pieprz i szczyptę cukru. Zagotować.
    3. Na dno słoików wlać po 2 łyżki oleju, nakładać całe pomidory i czosnek. Zalać zalewą.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    IlonaWojciechowska
    1

    zrobiłam w tamtym roku kilka słoiczków ,teraz czekam na zielone pomidorki z niecierpliwoscią i sie doczekałam,a teraz czekam na komsumpcje  -  31 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)