Marynowane maślaki

    Marynowane maślaki

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 75 osób

    Maślaki są tak pyszne, że koniecznie trzeba je zachować na dłużej. Polecam mój sprawdzony przepis na marynowane grzybki.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 małych słoików

    • 1 kg świeżych maślaków
    • 1 litr wody
    • 1/2 łyżki soli
    • Do każdego słoika
    • 3 ziarenka pieprzu czarnego
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 2 ząbki czosnku
    • Zalewa
    • 1 szklanka octu 10%
    • 4 szklanki wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Składniki na zalewę zagotować i odstawić do przestudzenia.
    2. Grzyby dokładnie umyć i odsączyć na sitku.
    3. Zagotować litr wody z solą, wrzucić grzyby i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i przestudzić.
    4. Do wyparzonych słoików włożyć maślaki i przyprawy.
    5. Słoiki z grzybami zalać przestudzoną zalewą.
    6. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 C. Wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis