Marynowane maślaki

    Marynowane maślaki

    Zdjęcie do przepisu: Marynowane maślaki
    1

    Marynowane maślaki

    (0)
    1godz.


    Zrobione przez 75 osób

    Maślaki są tak pyszne, że koniecznie trzeba je zachować na dłużej. Polecam mój sprawdzony przepis na marynowane grzybki.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 małych słoików

    • 1 kg świeżych maślaków
    • 1 litr wody
    • 1/2 łyżki soli
    • Do każdego słoika
    • 3 ziarenka pieprzu czarnego
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 2 ząbki czosnku
    • Zalewa
    • 1 szklanka octu 10%
    • 4 szklanki wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Składniki na zalewę zagotować i odstawić do przestudzenia.
    2. Grzyby dokładnie umyć i odsączyć na sitku.
    3. Zagotować litr wody z solą, wrzucić grzyby i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i przestudzić.
    4. Do wyparzonych słoików włożyć maślaki i przyprawy.
    5. Słoiki z grzybami zalać przestudzoną zalewą.
    6. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut w temperaturze 85 C. Wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis