Paszteciki maltańskie

    Paszteciki maltańskie

    2polubienia
    2godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis wyszukany w starym zeszycie. Proces przygotowania ciasta dość osobliwy, ale warto się pokusić, bo paszteciki bardzo smakowite, szczególnie do barszczu lub zupy rybnej.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 2,5 szklanki mąki
    • 3/4 szklanki wody (lub więcej)
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • Nadzienie
    • 1 puszka filetów anchois
    • 100 g sera żółtego, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. 2 szklanki mąki zagnieść z wodą i solą na jednolite ciasto. Powinno być dość twarde. Rozwałkować i grubo posmarować masłem. Zwinąć w rulon i znowu rozwałkować. Posmarować masłem i ponownie zwinąć. Czynność powtarzać do wykorzystania całego masła. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    3. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i kroić w małe kwadraciki.
    4. Na każdym kwadraciku ułożyć filet anchois, zawinąć w rulonik i skleić brzegi. Obtaczać w startym serze i układać na blaszce.
    5. Piec przez 15 minut, aż paszteciki będą rumiane.

    zamiennik

    Zamiast anchois można dodać szprotki.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis