Ogórki marynowane w plasterkach

    Ogórki marynowane w plasterkach

    8polubień
    50min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Sposób bardziej pracochłonny od tradycyjnego przepisu na ogórki, bo zanim wylądują w słoikach, trzeba je pokroić!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiki po 500 ml

    • 1 kg ogórków
    • kilka gałązek kopru
    • 2 ząbki czosnku
    • kawałek chrzanu pokrojony w słupki
    • liście laurowe
    • kilka ziaren pieprzu
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka ziaren gorczycy
    • Zalewa
    • 3,5 szklanki wody
    • 2/3 szklanki octu 10%
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Układać w słoikach, przesypując przyprawami.
    2. Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
    3. Gorącą zalewą zalewać ogórki.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce do góry dnem, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis