Papryka marynowana z miodem
1 / 1 Zdjęcie:  ElaiWlodek
Następne

Papryka marynowana z miodem

Bardzo smaczny przepis na paprykę w słoiki, trochę mniej tradycyjny ponieważ marynata ma dodatek miodu. Równie dobre!

Składniki

ilość sztuk: 5 słoików po 250 g

  • 1 kg czerwonej papryki
  • Marynata
  • 2 szklanki wody
  • 250 g miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Paprykę wrzucić do wrzącej wody. Sparzyć, odcedzić i obrać. Strąki przekroić, oczyścić z pestek i ułożyć w wyparzonych słoikach.
  2. Wodę zagotować z miodem, octem i solą. Gorącym płynem zalać paprykę. Na powierzchnię wlać cienką warstwę oleju.
  3. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut w temperaturze 85 stopni C, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie