Papryka marynowana z miodem

    Papryka marynowana z miodem

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 17 osób

    Bardzo smaczny przepis na paprykę w słoiki, trochę mniej tradycyjny ponieważ marynata ma dodatek miodu. Równie dobre!

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików po 250 g

    • 1 kg czerwonej papryki
    • Marynata
    • 2 szklanki wody
    • 250 g miodu
    • 1 łyżeczka soli
    • 5 łyżek oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Paprykę wrzucić do wrzącej wody. Sparzyć, odcedzić i obrać. Strąki przekroić, oczyścić z pestek i ułożyć w wyparzonych słoikach.
    2. Wodę zagotować z miodem, octem i solą. Gorącym płynem zalać paprykę. Na powierzchnię wlać cienką warstwę oleju.
    3. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut w temperaturze 85 stopni C, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce, przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis