Sałatka warzywna na zimę

    Sałatka warzywna na zimę

    4polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Taką sałatkę bardzo łatwo przygotować w sezonie, zapakować do słoików, a potem będzie jak znalazł na przystawkę lub dodatek do obiadu.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 słoiki po 500 ml

    • 600 g kapusty włoskiej
    • 300 g białej kapusty
    • 2 marchewki
    • 1/2 łyżeczki nasion kopru
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 6 ziarenek pieprzu
    • sól do smaku
    • 4 łyżki cukru
    • Marynata
    • 1 szklanka wody
    • sok wyciśnięty z 3 cytryn
    • 1/2 szklanki oleju
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Warzywa drobno pokroić, wymieszać z przyprawami. Posypać solą i cukrem, odstawić na 2 godziny.
    2. Szklankę wody zagotować z sokiem z cytryn. Dodać olej i doprawić solą.
    3. Warzywa lekko odcisnąć i układać w słoikach. Zalać marynatą.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis