Zaloguj się Zarejestruj się

Sałatka warzywna na zimę

Taką sałatkę bardzo łatwo przygotować w sezonie, zapakować do słoików, a potem będzie jak znalazł na przystawkę lub dodatek do obiadu.

Składniki
ilość sztuk: 2 słoiki po 500 ml

  • 600 g kapusty włoskiej
  • 300 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • 4 łyżki cukru
  • Marynata
  • 1 szklanka wody
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

  1. Warzywa drobno pokroić, wymieszać z przyprawami. Posypać solą i cukrem, odstawić na 2 godziny.
  2. Szklankę wody zagotować z sokiem z cytryn. Dodać olej i doprawić solą.
  3. Warzywa lekko odcisnąć i układać w słoikach. Zalać marynatą.
  4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie