Kurki w sosie śmietanowym

    Kurki w sosie śmietanowym

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 38 osób

    Pyszny sos z kurek, który można jeść solo lub z makaronem. Kurki duszone z cebulką i koperkiem w śmietanie.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 350 g kurek
    • 2 łyżki masła
    • 1 średnia cebula, posiekana
    • 1 pęczek świeżego koperku, posiekany
    • 200 ml śmietany kremówki 30%
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Kurki przebrać, włożyć do zimnej wody, a następnie wyjąć je łyżką cedzakową. Sparzyć wrzątkiem.
    2. Na patelni rozgrzać masło i dodać cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać odsączone kurki i koperek. Dusić przez kilka minut aż koperek puści aromat.
    3. Dodać słodką śmietankę i dusić przez około 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis