Pierożki z jabłkami

    Pierożki z jabłkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 593 osoby

    Te jabłkowe pierożki są skąpane w maślano-waniliowym sosie. Moja rodzina je uwielbia. Mam nadzieję, że Wam też będą smakować.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie (ok. 450 g) mrożonego ciasta francuskiego
    • 4 jabłka - obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych, przekrojone na pół
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 235 ml (1 szkl.) wody
    • 115 g roztopionego masła
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Wysmarować masłem blachę o wymiarach 17,5x27,5 cm. Podzielić ciasto francuskie na 8 części (okrągłych). W każdy kawałek ciasta zawinąć po połówce jabłka i położyć na blasze łączeniem do dołu.
    3. W małej miseczce wymieszać cukier z wodą, roztopionym masłem i wanilią. Polać mieszaniną pierożki na blasze. Posypać po wierzchu cynamonem. Piec 35 do 40 minut, aż pierożki uzyskają złoty kolor. Podawać gorące.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis