Cukinia nadziewana mięsem

    Cukinia nadziewana mięsem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 8 osób

    Smaczny przepis na danie obiadowe - cukinia faszerowana mięsem mielonym. Można użyć wieprzowego, wołowego, albo mieszanego mięsa. Lubię do tego dania podać wytrawne białe wino.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie cukinie
    • 300 g mielonego mięsa (wołowe lub wieprzowe)
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Odkroić grubsze końce cukinii, po czym wyjać łyżeczką tyle miąższu, aby zostały ścianki o grubości 5 mm.
    2. Miąższ pokroić na kawałki. Dodać mięso, cebulę i natkę pietruszki, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Wydrążone cukinie napełniać nadzieniem. Warzywa ustawić w garnku pionowo, otworami do góry. Zalać taką ilością wody, aby w całości były zakryte i gotować przez około 40 minut.
    4. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis