Marynowane patisony krojone

    Marynowane patisony krojone

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 20 osób

    Patisony są wspaniałym warzywem do marynowania. Z papryką i marchewką tworzą smaczną kombincję, która będzie pysznym dodatkiem do kanapek lub dań na zimę.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki

    • 1 kg patisonów
    • 1 papryka
    • 1 marchewka
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 gałązki czosnku
    • 3 liście laurowe
    • kilka ziaren pieprzu
    • 15 ziaren gorczycy
    • Zalewa
    • 2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki octu
    • 1,5 łyżki soli
    • 1,5 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Patisony umyć i pokroić w plastry. Paprykę pokroić w paski, marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w słupki. Czosnek pokroić w plasterki.
    2. Przyprawy rozłożyć po równo do 3 wyparzonych słoików, włożyć patisony, paprykę i marchewkę.
    3. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią patisony w słoikach.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis