Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    4polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszne pachnące ciasto drożdżowe - śliwki i kruszonka na wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe na podwieczorek z filiżanką kawy!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 50 g drożdży
    • 7 łyżek cukru
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 600 g mąki pszennej
    • 1 jajko, roztrzepane
    • szczypta soli
    • 3 łyżki roztopionego masła
    • 3 łyżki wody
    • 300 g śliwek, wydrylowanych
    • Kruszonka
    • 2 łyżki roztopionej margaryny
    • 4 łyżki mąki
    • 2 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    2. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, roztrzepane jajko, sól, masło, wodę i pozostały cukier. Zagnieść dokładnie ciasto i wyrabiać, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objęctość.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i przełożyć do blaszki.
    5. Przygotować kruszonkę - mąkę wsypać do miski, dodać cukier i margarynę, dobrze wymieszać i zagnieść.
    6. Na cieście ułożyć śliwki i posypać je kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
    7. Piec przez około 50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis