Karp po żydowsku z piwem

    Karp po żydowsku z piwem

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny przepis na tą tradycyjną rybę na wigilijny stół. W mojej wersji pachnący goździkami, duszony z piwem i podawany z rodzynkami, groszkiem i marchewką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 800 g karpia
    • sól i pieprz do smaku
    • 4-5 goździków, utłuczonych
    • 2 łyżki octu
    • 40 g masła
    • 80 g cebuli
    • 125 ml jasnego piwa
    • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
    • groszek zielony i kostki marchewki do przybrania
    • 40 g rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Karpia sprawić, odciąć głowę, opłukać i pokroić na dzwonka szerokości 3 cm. Oprószyć pieprzem i solą, posypać goździkami i skropić octem.
    2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, ale nie rumienić. Dodać piwo i podgrzać.
    3. Dodać kawałki ryby i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
    4. Rybę delikatnie wyjąć. Przełożyć na półmisek, przybrać skórką cytryny, groszkiem, marchewką i rodzynkami. Polać sosem i podawać.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis