Pstrąg z sosem chrzanowym

    Pstrąg z sosem chrzanowym

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ryba tu pasuje w zasadzie każda - sandacz, morszczuk, dorsz czy nawet łosoś. Sos można przyrządzić bardziej lub mniej ostry w zależności ile chrzanu dodamy.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 sprawiony i odfiletowany pstrąg
    • sól do smaku
    • koperek
    • sok z cytryny
    • Sos
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka mąki
    • 1,5 szklanki wywaru rybnego (może być warzywny)
    • 3 łyżki startego świeżego chrzanu
    • 1/2 cytryny
    • szczypta cukru
    • 1/3 szklanki śmietany 18%
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Filety z ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i koperkiem, i skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 20 minut do lodówki.
    2. W międzyczasie przygotować sos. Na patelni zrobić zasmażkę - masło roztopić, dodać mąkę, podsmażyć i rozprowadzić wywarem.
    3. Dodać chrzan, sok z połowy cytryny i cukier, i cały czas mieszając gotować, aż zgęstnieje.
    4. Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i smażyć pstrąga przez około 10-15 minut, w zależności od grubości filetu (można przykryć patelnię).
    5. Do sosu dodać śmietanę, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez minutę. Doprawić solą wedle upodobania.
    6. Sos przełożyć do miseczki i podawać do ryby.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis