Rosół z opalaną cebulą

    Rosół z opalaną cebulą

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten przepis jest wyjątkowy a jednocześnie bardzo tradycyjny w przygotowaniu. Niesamowity aromat zyskuje dzięki opaleniu cebuli nad palnikiem.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g skrzydełek lub udek drobiowych bez skóry
    • 1 duża cebula
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1/2 selera
    • kawałek pora
    • sól i pieprz
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • kilka gałązek natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Kurczaka umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Tuż przed zagotowaniem należy zebrać szumowiny (ścinające się białko).
    2. Cebulę obrać i położyć na palniku na minutę, aż sczernieje. Wyłączyć ogień a cebulę wrzucić do garnka.
    3. Dodać pozostałe warzywa i przyprawy, zagotować.
    4. Gotować pod przykryciem przez 40 minut. Wyjąć warzywa i pokroić na kawałki, a mięso można obrać z kości i wrzucić z powrotem, albo zostawić w całości.
    5. Rosół można podawać z makaronem lub z lanym ciastem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis