Karp w marynacie

    Karp w marynacie

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Karp mniej typowy niż ten tradycyjny wigilijny, bo po usmażeniu pakowany do słoika i zalewany marynatą octową. Dobre!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik

    • 500 g odgłowionego karpia
    • sól
    • 2-3 łyżki oleju
    • Zalewa
    • 30 g marchewki
    • 30 g pietruszki
    • 30 g selera
    • 30 g cebuli
    • 1/8 litra wody
    • 1/8 litra octu 3%
    • 1 liść laurowy
    • 3-4 ziarenka pieprzu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Karpia oczyścić, opłukać, pokroić na 4 cm porcje (dzwonka). Posolić i usmażyć na oleju. Ułożyć w słoiku.
    2. Warzywa oczyścić i pokroić w krążki. Cebulę pokroić w talarki. Włożyć do garnka, dodać wodę, ocet i resztę przypraw, zagotować. Odstawić do przestudzenia.
    3. Zalewą zalać karpia w słoiku, przykryć papierem pergaminowym i odstawić w chłodne miejsce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis