Domowy keczup

    Domowy keczup

    3polubienia
    4godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Sezon na pomidory najlepiej wykorzystać do maksimum i przygotować keczup aby poźniej cieszyć się jego wspaniałym aromatem. Ja zawsze do części dodaję ostrej papryki aby mieć dwa rodzaje - łagodny i pikantny.

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoiczków po 250 g

    • 5 kg dojrzałych pomidorów
    • 6-8 dużych cebul
    • 400 g cukru
    • 1/2 szklanki soli
    • 1 łyżka mielonego pieprzu
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
    • 1/2 startej gałki muszkatołowej
    • 1 cały słoik musztardy stołowej
    • ostra mielona papryka (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, włożyć do dużego garnka i gotować przez około 30 minut (muszą się rozgotować). Przetrzeć przez sito.
    2. Cebulę drobno posiekac lub zmielić przez maszynkę i osobno zagotować. Po ugotowaniu też przetrzeć przez sito.
    3. Pomidory dobrze wymieszać z cebulą i resztą składników i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje (ok. 30 minut). Najlepiej gotować 2-3 razy dziennie przez 2 dni, aby ketczup dobrze odparował. Im dłużej będziemy go gotować, tym bardziej zgęstnieje.
    4. Nalewać do słoiczków, zakręcać i pasteryzować przez 10-15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis