Lin smażony w panierce

    Lin smażony w panierce

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Lin jest smaczną rybą, a to jeden z najprostszych przepisów na jego przygotowanie. Panierowany i usmażony na złoty kolor będzie doskonały na obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g świeżego lina
    • 1 cytryna
    • sól do oprószenia
    • 40 g mąki pszennej
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 80 g bułki tartej
    • 60 g tłuszczu
    • natka pietruszki do posypania
    • plasterki cytryny do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rybę sprawić, oczyścić z łusek, opłukać, odfiletować i podzielić na porcje. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odstawić na godzinę.
    2. Rybę panierować kolejno w mące, jajku i bułce.
    3. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć rybę z obu stron na złoty kolor.
    4. Przełożyć na półmisek i udekorować pietruszką i plasterkami cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis