Lin po węgiersku

    Lin po węgiersku

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny obiad na każdą okazję. Ryba duszona z warzywami z dodatkiem białego wina i śmietany. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g lina
    • 125 ml octu 3%
    • 250 g włoszczyzny
    • 50 g tłuszczu
    • 80 g cebuli
    • 125 ml śmietany
    • 125 ml białego wina
    • sól, pieprz, papryka do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Lina sprawić, opłukać, pokroić w dzwonka i zalać wrzącym octem. Odstawić rybę na 10 minut. Następnie zlać ocet do innego naczynia.
    2. Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki tłuszczu i 4 łyżki wody, udusić na półmiękko.
    3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu i dodać do warzyw. Na wierzchu ułożyć lina. Zalać 125 ml wrzącej wody, dodać wino i odłożony wcześniej ocet.
    4. Doprawić do smaku pieprzem i papryką, dusić pod przykryciem przez 20 minut. Dodać śmietanę i wymieszać, lekko potrząsając rondelkiem.
    5. Można podawać w tym samym naczyniu, w którym gotowała się ryba.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis