Pieczone skrzydełka z karmelową skórką

    Pieczone skrzydełka z karmelową skórką

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2228 osób

    Pieczone skrzydełka kurczaka z lepką, słodko-pikantną skórką. Uwaga, żeby nie przesolić, gdyż w sosie sojowym jest juz sól.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 i 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 120 ml (1/2 szklanki) sosu sojowego
    • 2 łyżki keczupu
    • 235 ml (1 szklanka) miodu
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
    2. Włożyć kurczaka do naczyniu żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm. Wymieszać olej z sosem sojowym, keczupem, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać kurczaka.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę, lub do momentu aż sos się skarmelizuje.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis