Cukinia zapiekana z cebulą

    Cukinia zapiekana z cebulą

    3polubienia
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczny sposób na przyrządzenie cukinii - duszona z cebulą, doprawiona cynamonem i gałką muszkatołową, a następnie zapieczona w śmietanowym sosie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg cukinii
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 cebula
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • cynamon do smaku
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki koperku lub natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Cukinię obrać (lub nie), pokroić w grubą kostkę. Posypać pieprzem, solą i skropić cytryną.
    3. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać cukinię i dusić do miękkości. Doprawić cynamonem i gałką.
    4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    5. Jajka roztrzepać ze śmietaną i zalać cukinię.
    6. Zapiekać przez 30 minut. Podawać posypaną posiekanym koperkiem lub pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis