Dorsz w galarecie z orzechami

    Dorsz w galarecie z orzechami

    2polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny przepis na rybę w galarecie z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i cytryny. Doskonały na świąteczny stół.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
    • 3/4 litra bulionu
    • 2 łyżki żelatyny
    • 150 g łuskanych orzechów włoskich
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • sól do smaku
    • sok z cytryny
    • świeży rozmaryn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Bulion zagotować, włożyć filety i ugotować. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową, żeby filety się nie rozpadły.
    2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Dodać do bulionu, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia, ale nie może całkowicie zastygnąć.
    3. Orzechy zmielić i wymieszać z czosnkiem i solą. Doprawić sokiem z cytryny.
    4. Na dno podłużnej foremki wlać warstwę galaretki, odstawić do zastudzenia, na to ułożyć filety ryby i posmarować masą orzechową. Udekorować rozmarynem i zalać pozostałą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
    5. Przed podaniem wyłożyć na półmisek i pokroić w grube plastry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis