Likier jajeczny - ajerkoniak

    Likier jajeczny - ajerkoniak

    11polubień
    2dni15min.


    Zrobione przez 37 osób

    Domowy przepis na likier popularnie znany jako ajerkoniak albo adwokat. Doskonały jako dodatek do kawy, lodów i deserów.

    Składniki
    ilość sztuk: 750 ml

    • 4 jajka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1,5 szklanki przegotowanego mleka, zimnego
    • 1/4 l spirytusu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni15min. 

    1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, najlepiej mikserem. Dodać zimne mleko i szybko wymieszać.
    2. Na końcu stopniowo, powoli dolewać spirytus, wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 dni.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    6

    Do ajerkoniaku dodaje się same żółtka, a nie jak w przepisie jajka. Osobiście mi bardziej smakuje jak dodam zamiast cukru wniliowego pestki z laski wanilii. Fakt, widać je, ale smak jest niepowtarzalny. - 15 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis