Likier jajeczny - ajerkoniak

  • 6polubień
  • 2dni15min.

Domowy przepis na likier popularnie znany jako ajerkoniak albo adwokat. Doskonały jako dodatek do kawy, lodów i deserów.

Składniki

ilość sztuk: 750 ml

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki przegotowanego mleka, zimnego
  • 1/4 l spirytusu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni15min. 

  1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, najlepiej mikserem. Dodać zimne mleko i szybko wymieszać.
  2. Na końcu stopniowo, powoli dolewać spirytus, wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 dni.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

zbigniew.skocz
0

Do ajerkoniaku dodaje się same żółtka, a nie jak w przepisie jajka. Osobiście mi bardziej smakuje jak dodam zamiast cukru wniliowego pestki z laski wanilii. Fakt, widać je, ale smak jest niepowtarzalny. - 15 wrz 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie