Marynowane winogrona

    Marynowane winogrona

    3polubienia
    1dzień20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Nietypowy sposób na przetwory z winogron. Aromatyczne, marynowane w winnym occie z miodem, goździkami i kardamonem.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików po 200 ml

    • 1 kg dojrzałych i zdrowych winogron
    • Zalewa
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka octu winnego
    • 2 łyżki miodu
    • kilka goździków
    • kilka ziarenek kardamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień20min. 

    1. Winogrona obrać i oddzielić od szypułek. Starannie umyć, osuszyć i ściśle ułożyć w słoikach.
    2. Zagotować szklankę wody z octem, miodem, goździkami i kardamonem.
    3. Wrzącą marynatą zalać winogrona w słoikach.
    4. Słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem (płyn nie może wypływać ze słoików). Przykryć kocem i odstawić na dobę. Przełożyć w ciemne i chłodne miejsce.
    5. Można próbować już po tygodniu!

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis