Świąteczna babka

    Świąteczna babka

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna babka piaskowa, którą lubię podawać na pierzynce z konfitury truskawkowej. Nie tylko na święta!

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 100 g masła roślinnego
    • 6 jaj
    • 300 g cukru pudru
    • 260 g mąki pszennej
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    2. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
    3. Masło roztopić i przestudzić.
    4. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając cukier.
    5. Dodać żółtka i - cały czas miksując - dodawać mąkę, cukier waniliowy i proszek.
    6. Dodać do masy przestudzony tłuszcz i wymieszać.
    7. Przełożyć ciasto do foremki i piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
    8. Posypać cukrem pudrem i podawać z konfiturą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis