Bakłażany marynowane

    Bakłażany marynowane

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Próbowaliście kiedyś marynować bakłażany? Najpierw trzeba je usmażyć a potem układać w słoiku z cebulą i zalać marynatą. Smaczne i proste.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiczki po 230 g

    • 1 kg bakłażanów
    • 1/2 szklanki oleju
    • 3 cebule
    • kilka listków bazylii
    • sól
    • Zalewa
    • 1 szklanka octu winnego
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka cukru
    • kilka ziarenek pieprzu
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • 1 szklanka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Bakłażany obrać, pokroić w plastry, ułożyć na sicie i posolić. Odstawić na 30 minut. Następnie opłukać i odsączyć.
    2. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
    3. Cebule obrać i pokroić w krążki.
    4. W słoiku układać warstwami bakłażany, cebule i liście bazylii.
    5. Składniki zalewy zagotować i zalać bakłażany. Zakręcić słoiki i odstawić w chłodne miejsce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis