Marynowane patisony z papryką

    Marynowane patisony z papryką

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo lubię przyrządzać patisony bo to smaczne warzywo. W tej wersji mogę je zachować w słoiczkach do zimy!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 słoiki

    • 1 kg małych patisonów
    • 1 duża papryka
    • 6 gałązek kopru
    • 6 ząbków czosnku
    • 2 liście laurowe
    • po kilka ziaren pieprzu i gorczycy
    • Zalewa
    • 2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki octu
    • 1,5 łyżki soli
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Patisony umyć. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić.
    2. Do dwóch słoików po równo rozłożyć: koper, czosnek, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Włożyć patisony i paprykę.
    3. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią patisony.
    4. Słoiki zakręcić i pasteryzować w gorącym piekarniku przez 20 minut.
    5. Pasteryzacja w piekarniku: słoiku ustawić na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego (bez termoobiegu) do temperatury 130 stopni i pasteryzować słoiki przez 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić słoiki aby przestygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis