Sernik śmietankowy z rosą

    Sernik śmietankowy z rosą

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Lekki i wprost rozpływający się w ustach sernik. Warstwa ciasta, masa serowa a na wierzchu delikatna beza. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 300 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g cukru
    • 100 g margaryny
    • 2 żółtka
    • 1 całe jajko
    • 1 łyżka smalcu do natłuszczenia formy
    • Masa serowa
    • 1 kg białego sera
    • 1/2 szklanki oleju
    • 2 szklanki mleka
    • 1 budyń śmietankowy
    • 2 całe jajka
    • 4 żółtka
    • 1/2 szklanki cukru
    • Beza
    • 6 białek
    • 1 szklanka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Smalcem wysmarować tortownicę.
    2. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować i wyłożyć do formy.
    3. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować i wyłożyć na ciasto. Piec przez 45 minut.
    4. Białka ubić na sztywno z cukrem. Sernik wysunąć z piekarnika, nałożyć pianę na wierzch i piec przez kolejne 15-30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis