Pieczone jabłka

    (263)
    30 min

    Pieczone jabłka mojego taty. Dobre na każdą okazję. Polecam serdecznie!


    Zrobione przez 275 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kwaśne, zielone jabłka
    • 110 g (1/2 szkl.) cukru brązowego
    • 4 łyżki masła
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Zaczynając od góry jabłka wydrążyć gniazda nasienne, zostawiając wgłębienie w jabłku. Nie przecinać aż do spodu. Do każdego jabłka nakładać po 2 łyżki brązowego cukru i 1 łyżkę masła. Włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego i posypać cynamonem.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, aż cukier zacznie się karmelizować, a jabłka zmiękną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (263)

    Komentarze po polsku (1)

    vicky
    autor:
    6

    Wyśmienity przepis na szubciutki zdrowy deser.  -  19 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis