Ciasteczka - pierniczki

    Ciasteczka - pierniczki

    2polubienia
    8godz.55min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ulubione - zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia - wtedy chrupie się je z apetytem lub wiesza na choince .... Ale można je robić na co dzień smakują wyśmienicie! A jak pachną....

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 300 g masła
    • 1/2 szklanki miodu
    • 2,5 szklanki cukru
    • 1 łyżka imbiru
    • 2 łyżki cynamonu
    • 1 łyżka zmielonych goździków
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1,5 litra mąki
    • 1 szklanka wody
    • Lukier
    • 1 białko
    • 1 filiżanka cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.55min. 

    1. Masło z miodem, cukrem i przyprawami wymieszać i lekko podgrzać.
    2. Rozpuścić proszek do pieczenia w wodzie i dodać do podgrzanych składników.
    3. Dodając partiami mąkę zarobić ciasto.
    4. Zawinąć w folię i włożyc do lodówki na noc.
    5. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    6. Rozwałkować ciasto bardzo cienko. Wykrawać ciasteczka foremkami. Układać na blasze zachowując odstępy, bo pierniczki urosną.
    7. Piec przez 10-15 minut.
    8. Można posmarować lukrem - białym lub barwionym na kolory uzyskane przez dodanie barwnika lub kakao, albo odrobiny soku.
    9. Lukier: wymieszać białko z cukrem pudrem i ucierać przez 20 minut.

    Rada

    Pierniczki robi się mininum tydzień a nawet dwa przed podaniem. Lukier żeby był dobry musi być ucierany co najmniej przez 20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    GabrielaWojtanowicz
    0

    Jeszcze nie zrobiłam ale mam nadzieje że będą przepyszne! Chyba nic nie zmienie! - 22 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis