Pierogi "ruskie"

    Pierogi "ruskie"

    24polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 10 osób

    Znane na całym świecie kresowe danie - dziś przyrządzane na różne sposoby. W wersji najstarszej, podstawowej z farszem z ziemniaków i sera. Doskonale smakują i małym i dużym. Nie ma praktycznie osoby, która gdzieś, kiedyś nie jadłaby tej jedynej w swoim rodzaju potrawy! Jeśli ci się jeszcze nie udało... spróbuj zrobić sam!

    czarna Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 100 pierogów

    • Farsz
    • 1,5 kg ziemniaków
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżka oleju
    • 0,5 kg sera białego - twarogu
    • sól, pieprz
    • Ciasto na pierogi
    • około kg mąki
    • 1 kopiata łyżka margaryny
    • około pół litra letniej wody
    • troszkę soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Ugotować ziemniaki. Odcedzić i przestudzić.
    2. Przestygnięte ziemniaki przepuścić przez maszynkę, praskę lub wytłuc.
    3. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na złoty kolor.
    4. Dodać do ziemniaków i dobrze wymieszać.
    5. Ser pokruszyć lub też przepuścić przez maszynkę, wymieszać z ziemniakami.
    6. Dodać sól i pierz wedle uznania.
    7. Mąkę przesiać na stolnicę.
    8. Dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie margarynę - zagnieść luźne ciasto. Starannie wyrobić.
    9. Podzielić na części i przykryć miseczką żeby nie obsychało.
    10. Każdą część rozwałkować dosyć cienko i wykrawać krążki szklanką.
    11. Nakładać farsz i zlepiać dokładnie brzegi.
    12. Zagotować posoloną wodę w płaskim rondlu.
    13. Na wrzącą wodę wrzucać partiami pierogi, lekko mieszając drewnianą łyżką.
    14. Jak wypłyną na wierzch, wybierać łyżką cedzakową i odsączyć.
    15. Podawać z przysmażoną cebulką, słoniną, boczkiem i masłem.

    rada

    Z tej porcji wychodzi ponad 100 pierogów. Można udoskonalić i zaostrzyć ich smak dodając do farszu majeranek, paprykę i wegetę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    0

    poprostu super ! ;-) - 23 gru 2013

    BożenaKensoń
    0

    Zgadzam się też taki farsz robie i pierożki są pyszne. Bożena.K. - 20 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis