Tagliatelle z borowikami

    Tagliatelle z borowikami

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Jedno z moich ulubionych dań - pyszny aromatyczny sos z borowików duszonych w białym winie. Do tego makaron i parmezan!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu tagliatelle (wstążki)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 200 g borowików
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę.
    3. Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Dodać do cebuli i dusić przez kilka minut.
    4. Dodać czosnek i zalać całość winem, gotować na małym ogniu, aż odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i natkę pietruszki, wymieszać.
    5. Makaron polać sosem i posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    0

    Pyszne! Makaron świetnie pasuje do sosu grzybowego. Mi wyszedł ten sos trochę za kwaśny, ale to przez wino, które było bardzo wytrawne. Smaczny, szybki obiad, a pachnie obłędnie... - 08 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis